2010 m. birželio 22 d., antradienis

Muilo gamyba namuose

O kas čia ypatinga, sakysite. Net labai ypatinga, nes muilas kvapnus, ryškus, o svarbiausia - pagamintas jūsų rankomis. Namuose dažnai susikaupia daug mažų, beveik sunaudotų muilo gabalėlių, su kuriais nežinia ką daryti- išmesti gaila, o naudoti nepatogu, nes dėl mažumo slysta iš rankų. Iš jų, įmaišius prasto pigaus muilo, įvairių kvapų, dažų, gėlių žiedlapių, vaistažolių ar panašiai ir pasitelkus fantaziją, galima pagaminti originalią dovanėlę.

Pirmas blynas
Jis dažniausiai prisvyla, todėl muilą gaminti pradėkite nuo paprasčiausio recepto. Susmulkinkite (galima sutarkuoti) 450-500 g pigaus pirktinio muilo. Drožles suberkite į nerūdijančio plieno ar metalo prikaistuvį, įpilkite 0,3 litro lietaus vandens ir išmaišykite. Jeigu neturite lietaus vandens, tinka šulinio arba šaltinio vanduo - jo galima nusipirkti parduotuvėje. Nuolat maišydami pakaitinkite mišinį ant silpnos maždaug 20 min., kol garų temperatūra pasieks 160 laipsnių. Iš vandens ir smulkinto muilo turite gauti vientisą masę, tirštą kaip pyrago tešla. Jeigu per tiršta, praskieskite vandeniu, bet geriau - pienu arba medumi. Pasiekus reikiamą temperatūrą, nukelkite prikaistuvį nuo ugnies. Tuomet suberkite kvapnius priedus - susmulkintas vaistažoles, gėlių žiedlapius, prieskonius, dažiklius, įlašinkite kvepiančius aliejus. Gerai išmaišykite, išpilstykite į riebalais išteptas formeles (tinka plastikinės muilinės, salotinės, ledų indeliai ir pan.). Formeles uždenkite kartonu ar kitu plokščiu dangčiu, kad nesusidarytų oro burbulai ir įdėkite į šaldiklį. Šaldiklyje stingdyti muilą nebūtina, bet paskui lengviau išimti iš formelių. Šaldiklyje muilą laikykite maždaug valandą. Paskui atsargiai išimkite iš formelių ir gerai išdžiovinkite. Muilo gabaliukai džiovinami šiltame kambaryje ant padėklo apie mėnesį. Juos reikia kasdien apversti. Visai neišdžiūvę muilo gabalėliai suyra. Kai išdžiūva, daržovių skutikliu arba aštriu peiliu nupjaukite aštrius kampus, padailinkite formas ir dar truputį padžiovinkite. Paskui įvyniokite gabalėlius į ploną maistinę plolietileno plėvelę. Šis muilo gamybos būdas paprasčiausias ir pigiausias, bet ilgai trunka.

Vanilės-migdolų muilas
Jeigu muilą dovanosite labai artimam ir mylimam žmogui, kuriam negaila nei dėmesio, nei pinigų, naudokite brangesnius produktus. Vienam gabalėliui šio muilo reikės 1/3 puoduko migdolų riešutų, gabalėlio paprasto muilo, 1/4 puoduko distiliuoto vandens, 1 arbatinio šaukštelio eterinio migdolų aliejaus ir 1/5 šaukštelio vanilės aliejaus. Migdolus sumalkite kavamale, muilą sutarkuokite. Supilkite vandenį į prikaistuvį ir užvirkite, suberkite muilą, paskui sumažinkite ugnį ir maišydami virkite iki vientisos masės. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir suberkite į jį maltus migdolus, įpilkite migdolų ir vanilės aliejų. Išplakite iki vientisos masės. Šaukštu sudėkite muilą į formelę ir palikite 5 val., kad sukietėtų. Šio muilo džiovinti nereikia. Dėl vanilės muilas labai gardžiai kvepia, o dėl maltų migdolų originaliai atrodo.
Vietoje eterinio vanilės aliejaus galima naudoti eterinį persikų aliejų, vietoj migdolų suberti 1/4 puoduko pieno miltelių. Norite ryškių spalvų? Įberkite ar įlašinkite maistinių dažų.

Cinamono muilas
Kvapniam cinamono muilui reikės gabalėlio bekvapio glicerininio muilo, 10 lašų eterinio cinamono aliejaus, lašo raudonų maistinių dažų. Susmulkintą muilą sudėkite į prikaistuvį ir pakaitinkite ant mažos ugnies, kad suskystėtų. Tuomet nuimkite nuo ugnies ir išmaišykite su cinamono aliejumi ir valgomaisiais dažais. Supilkite masę į formelę ir palikite 3-5 val., kad sukietėtų.

Nuo A iki Z
Jeigu norite muilą pagaminti patys, o ne pagerinti pirktinį, jums reikės šarmo tirpalo (buities ir chemijos prekių skyriuje), gyvulinių taukų, drungno vandens, eterinių kvapų, vaistažolių ar kitų priedų. Taip pat reikės 2,5 litro talpos stiklinio indo, didelio, maždaug 14 litrų puodo, termometro, medinio šaukšto, muilo formelių, guminių pirštinių ir rankšluosčio ar kartono lakšto uždengti muilui.

Į emaliuotą puodą įpilkite 2 puodukus šalto vandens, įpilkite 0,4 litro šarmo ir gerai išmaišykite mediniu šaukštu. Mišinį pakaitinkite ir palikite ataušti. Kad greičiau atauštų, įstatykite puodą į šaltą vandenį. Ataušusį šarmą išpilkite į stiklinį indą. 2,7 kg gyvulinių taukų sudėkite į keptuvę ir ištirpinkite, paskui leiskite ataušti. Šarmas ir taukai turi atvėsti iki 95-98 laipsnių, temperatūrą matuokite termometru. Pravėsusius taukus išmaišykite ir supilkite į šarmą nuolat maišydami. Masė pasidaro nepermatoma, iš pradžių paruduoja, paskui pašviesėja. Maišykite, kol masė pasidarys grietinės tirštumo, tuomet sudėkite kvapus, smulkintas gėles, vaistažoles ar kitus priedus. Viską gerai išplakite ir supilstykite į muilo formeles. Padėkite šiltai, uždengę rankšluosčiu ar kartonu. Po paros muilą išimkite iš formelių ir dar 2-4 savaites džiovinkite. 

naminis muilas, muilo virimas, muilo gamyba namuose, muilas, muilo gaminimas, naminio muilo gamyba, naminis muilas

1 komentaras:

  1. o jusu tetis chemikas jums liepe sarmo misini taip is akies maisyti o po to dar ji ir sildyti?
    sis jusu irasas labai neatsakingas-
    visu pirma puodukas puodukui nelygu.
    antra-mediniu saukstu maisyti?o sarmas jo nepagadins visai a?
    trecia,pasakykit man, kokia reakcija gaunasi sumaisius vandeni ir sarma?
    ketvirta-sarmo ir tauku temperaturos-jus cia apie c ar f laipsnius?
    o dziovinti reikia kur kas ilgiau...
    bukit zmogus, nestatykite savo skaitytoju i pavoju ir ATIDZIAI perziurekite savo 'recepta'.

    AtsakytiPanaikinti